Post COVID-19: Finance als ‘decision shaper’
COVID-19 lijkt in Nederland aardig onder controle. Dat neemt natuurlijk niet direct de zorgen weg; ons wacht immers de uitdaging de reguliere zorg weer op peil te krijgen, de economie weer op gang te krijgen, en we hebben een rekening van ruim 100 miljard liggen. Ook is de toekomst nog ongewis. Toch zien we wat optimisme terugkeren (heerlijk!) en hebben we als maatschappij laten zien snel te kunnen reageren en ingrijpen wanneer dat nodig is. De maatregelen hebben gewerkt en de versoepelingen leiden vooralsnog niet tot een nieuwe en verhoogde druk op de zorg. We bereiden onszelf nu voor op een herstel en op een blijvend veranderde toekomst. Want een aantal lessen is wel te trekken op basis van deze crisis.
Finance staat in het hart van de organisatie
De COVID-19 crisis heeft Finance in het hart van de organisatie gezet. Meer nog dan in eerdere crises was Finance betrokken bij het bewaken van de assets van de organisatie en bij het doorrekenen van mogelijke scenario’s om beslissingen op te nemen. Finance is in de meeste gevallen razendsnel geweest in de transitie naar virtueel werken (net als de rest van de organisatie overigens), en werd opgenomen in multidisciplinaire teams in de dagelijkse aansturing van de business.
Realtime data 24/7 beschikbaar is een missie voor Finance
Een uitdaging in de crisis, en tegelijk ook voor na de crisis, is het beschikbaar hebben van data om de beslissingen op te baseren. De druk op plannen, op het doorrekenen van scenario’s en de behoefte snel te kunnen analyseren en reageren stellen hoge eisen aan de beschikbare data. Die is nodig in grote hoeveelheden en in real time. Organisaties die werken op basis van cloud technologie plukken daar de vruchten van. Die technologie is volledig gebaseerd op het realtime beschikbaar hebben van gemakkelijk toegankelijke data. Bij legacy systemen is data extractie en het zorgen voor data die gemakkelijk te analyseren is een bijkomend aandachtspunt.
Virtueel werken en multidisciplinair werken is de toekomst
In internationaal opererende organisaties was het virtueel werken al lang gebruikelijk. Dat geldt nu ook voor organisaties die deze internationale dimensie niet kenden. Eigenlijk is het een geluk bij een ongeluk dat deze crisis toesloeg op een moment dat de technologische infrastructuur en beschikbare platformen om in contact te blijven voorhanden waren. Iedereen heeft leren werken met Zoom, Teams en andere platformen die virtuele teams ondersteunen. En hoewel we face-to-face zeker niet kwijt raken verwacht ik dat we meer virtueel gaan werken. Virtueel wat kan, fysiek wat moet of wat echt waarde toevoegt. Ik hoef alleen maar naar mezelf te kijken om tot de conclusie te komen dat ik echt niet in de file in de auto hoef te gaan zitten voor elke afspraak. Virtueel werkt, en kan ons helpen nog grotere doelen te realiseren.
Reskilling en upskilling is een must, ook voor Finance
We krijgen blijvende effecten en staan er goed voor om onze toekomst anders vorm te geven. Finance in het hart van de organisatie, virtueel werkend, multidisciplinair werkend en op een missie om betere beslissingen te krijgen op basis van grotere hoeveelheden, gemakkelijk beschikbare, data. Finance staat klaar om een rol als ‘decision shaper’ op te pakken. Nu is ook de tijd om actief aan de slag te gaan met reskilling en upskilling binnen de Finance functie. Datagedreven werken, virtueel werken en leidinggeven, statistiek, “tech-savviness”, flexibiliteit, wendbaarheid. Allemaal essentieel voor de Finance functie van morgen. Waar begin jij mee?